Wat is er mogelijk?

thuiszorgU komt thuis na een operatie, u lijdt aan een chronische ziekte of u wordt een dagje ouder en heeft u behoefte aan hulp aan huis? Dan kunt u een beroep doen op thuiszorg. Thuiszorg is er in veel verschillende vormen en wordt door verschillende instanties in de Gooi- en Vechtstreek aangeboden. Soms bent u door uw zorgverzekeraar gebonden aan een bepaalde instantie voor uw thuiszorg, omdat zij daar een contract mee hebben.

Huishoudelijke hulp

Ramen wassen, dweilen, wassen, stofzuigen of boodschappen kunnen soms klusjes in huis zijn waar u hulp bij nodig hebt. Dat kan om verschillende redenen zijn. Gewoon omdat u een dagje ouder wordt, langdurig ziek bent of u herstelt van een operatie. Dan kunt u een beroep doen op een huishoudelijke hulp. Samen met uw zorgverlener bekijkt u welke taken er uit uw handen genomen worden en wat u zelf kunt blijven doen. Het is mogelijk om huishoudelijke hulp particulier in te schakelen, maar u kunt ook een indicatie krijgen van de gemeente of met uw Persoonsgebonden Budget PGB zorg inkopen.

Persoonlijke verzorging

Als u moeite hebt met bijvoorbeeld uw zelf aan te kleden, te douchen of te eten en drinken en u wilt heel graag in uw eigen huis blijven wonen, dan kunt u kiezen voor persoonlijke verzorging thuis. Dit kan zowel tijdelijke als lange termijn zorg zijn.

Ook hierbij maakt de reden van de behoefte niet uit. U heeft overigens vrijwel altijd een indicatie nodig voor deze vorm van verzorging.

Thuisverpleging

Met thuisverpleging komt een gediplomeerd ziekenverzorgende of verpleegkundige u helpen met het geven van injecties, wondverzorging of het toedienen van medicijnen. U kunt deze hulp nodig hebben als u ontslagen bent uit het ziekenhuis of als u bijvoorbeeld een acute of chronische ziekte heeft.

Zorg ‘s nachts

Zorg stopt niet als het avond wordt. Soms heeft u ook hulp ‘s avonds en ‘s nachts nodig. Denk dan aan hulp bij het aan- en uitkleden, in en uit bed stappen, hulp bij toiletbezoek of het wisselen van de lighouding om doorligplekken te voorkomen. Vaak wordt deze hulp geboden aan patiënten met een chronische ziekte, terminale patiënten of psychogeriatrische patiënten (ofwel oudere patiënten die vaak lijden aan dementie gerelateerde klachten).