ouderen-thuiszorg-voeten-schoeisel

Op oudere leeftijd wordt het steeds belangrijker om op goede schoenen te lopen. Gewrichten zijn niet meer zo soepel als vroeger, voeten gaan vaak doorzakken en knobbeltenen en eksterogen komen steeds meer voor. Dat kan voor pijn tijdens het lopen zorgen. In de praktijk blijkt 75% van de ouderen klachten aan hun voeten te hebben. Vaak beseffen zij niet dat het dragen van slecht passende schoenen de oorzaak is. Schoenen zitten te strak, zolen zijn te dun en spieren en gewrichten raken overbelast. Soms veroorzaken slecht passende schoenen evenwichtsproblemen die kunnen leiden tot valpartijen. Het is dus van groot belang dat u op zoek gaat naar de juiste schoenen voor uw voeten. Maar hoe doet u dat? Hieronder staan enkele belangrijke tips.

thuiszorg-voetverzorging-ouderen

Schoenen aanschaffen: wat is belangrijk?

Het belangrijkste is dat u de tijd neemt om in de winkel nieuwe schoenen te passen. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de dag, als uw voeten dikker zijn. Goede schoenen zitten meteen goed. Van ‘inlopen’ is geen sprake. Denk bij het uitzoeken en passen ook aan de volgende punten:

  • Goede schoenen hebben de juiste pasvorm in de breedte, lengte en (wreef)hoogte. Een te strakke pasvorm zorgt voor onvoldoende doorbloeding. Wees dus kritisch als u schoenen past.
  • Tussen de punt van uw grote teen en de schoen moet ongeveer 1 centimeter ruimte zitten.
  • Houd rekening met het dragen van een binnenzool of steunzool, daarvoor moet de schoen ruim genoeg zijn. Neem deze zolen mee en doe ze in de schoenen die u in de winkel past. Dat geldt ook voor steunkousen, steunzolen en de sokken die u meestal draagt.
  • Kijk of de binnenvoering geen uitstekende zomen heeft, deze kunnen gaan irriteren.
  • Kies altijd voor een antislip zool die een profiel heeft en dik genoeg is om schokken op te vangen. Rubber zolen geven de meeste demping en grip.
  • Kies voor een relatief eenvoudige sluiting zoals klittenband, elastiek of rits. Veters of gespen zijn, vooral als u artritis heeft, niet prettig.
  • Kies voor waterafstotend materiaal. Leer is vaak de beste keuze.
  • Neem geen instapschoenen, deze zijn niet stevig genoeg.
  • Ga altijd voor erkende merken die gespecialiseerd zijn in dit type schoenen. Te denken valt aan Gabor, Ecco en Mephisto. Deze merken zijn o.a. te verkrijgen in de aangegeven schoenenwinkels.

hulp-aankoop-schoenen-ouderen

Heeft u specifieke gezondheidsproblemen, zoals vergroeiingen,  een evenwichtsstoornis of problemen aan heup of knie? Dan is belangrijk dat u persoonlijk advies krijgt van een ergo- of kinesitherapeut.

Tags: