Nog meer zorg

Naast de al genoemde vormen van thuiszorg bestaan er ook nog bijvoorbeeld alarmzorg, palliatieve zorg en mantelzorg.

ouderenzorg_clip_image002

Alarmzorg

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar u bent bang dat er wat gebeurd en niemand u dan kan helpen. Dan kunt u het zogenaamde ‘alarmzorg’ krijgen. Hierbij heeft u via een kastje bij uw telefoonlijn contact met een alarmcentrale en draagt u zelf een alarmknop bij u. Als u dan op de knop drukt, zal de alarmcentrale contact met u zoeken. Na beoordeling van de situatie wordt de juiste hulp ingeschakeld. Als u niet kunt reageren, dan zal er een medewerker naar u toe komen.

Palliatieve zorg

Bent u of uw naaste ziek zonder uitzicht op genezing, dan kan palliatieve zorg u helpen bij het zo draagzaam mogelijk maken van uw leven. Deze vorm van zorg is niet voor patiënten die op korte termijn zullen overlijden, maar voor patiënten die weten dat ze gaan overlijden, enkel niet op korte termijn (binnen drie maanden).

Terminale zorg

De opvolging van palliatieve zorg is terminale zorg. Patiënten (of partner van de patiënt) waarvan verwacht wordt binnen drie maanden te overlijden, kunnen tot het overlijden terminale zorg ontvangen. Er is heel veel aandacht voor de lichamelijke klachten en deze zo draagzaam mogelijk te maken. Maar er is ook aandacht voor verdriet en verwerking.

Mantelzorg

Iemand die zorgt voor een vader, moeder, ander familielid of zelfs vriend, wordt een mantelzorger genoemd. De overheid juicht deze vorm van zorg toe. Enerzijds omdat de patiënt dan verzorgd wordt door een bekende en thuis verzorgd kan worden. Anderzijds omdat de zorgkosten hierdoor niet onder druk staan. Toch kan een mantelzorger ook behoefte hebben aan zorg. Sommige thuiszorgorganisaties bieden diensten aan voor de mantelzorger. Gewoon om hen bij te staan bij vragen of praktische zaken, maar ook om gewoon eens een praatje te maken. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.