uitvaart2Een meerderheid van de Nederlanders regelt iets voor eigen uitvaart, om zo hun nabestaanden er niet mee op te schepen. Een eenvoudige crematie kost al snel 5000 euro en een begrafenis zo’n 7000 euro. Maar wat doe je? Sluit je een verzekering af of ga je sparen?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

 

Naturapakket

Dit is een vast pakket diensten van een verzekeraar. Welke diensten, dat verschilt per verzekeraar.

 

Naturabedrag

Bij uitvaartdiensten krijg je met een naturabedrag tot een bepaald bedrag vergoed. Dat betekent meer keuzevrijheid dan bij een pakket, maar meestal is het uitgekeerde bedrag niet voldoende om een uitvaart helemaal te betalen.

 

Kapitaalverzekering

Bij deze verzekering spaar je tot een bepaald bedrag dat na overlijden wordt uitgekeerd. Waar het vervolgens aan wordt uitgegeven maakt niet uit.

Wat de beste keuze is, is voor iedereen anders. De Consumentenbond heeft de opties onderzocht en directeur Bart Combée zegt dat een naturapakket met een vrij te besteden bedrag de beste keus is als je geen geld achter de hand hebt, maar toch een uitvaart wil waarbij alles wordt geregeld.

Uit recent onderzoek komen de uitvaartverzekeringen van Dela en PC Hooft als beste naar voren.


Dat alles geregeld wordt is voor de meesten de uitkomst. Zij kiezen dan ook het vaakst voor een naturapakket. Meestal is dit gunstiger dan zelf sparen. Let wel: wanneer je gaat voor een pakket, kun je het beste de uitvaart meteen via de verzekeraar regelen. Grote verzekeraars hebben vaak hun eigen middelen of krijgen door hun grote afname kortingen waardoor ze relatief goedkopere crematies en begrafenissen kunnen doen. Als je voor een andere uitvaartondernemer gaat dan je verzekeraar ben je veelal minder voordelig uit.

Kijk voor het afsluiten van een verzekering ook goed naar de voorwaarden, want niet alles zit in een basispakket, zoals een grafsteen of advertentie in de krant. Dat kan voor nabestaanden toch tot extra hoge kosten leiden.

Tags: