i love thuiszorgDe premie van de zorgverzekering is in Nederland heel hoog. Daarentegen schrapt de overheid steeds meer vergoedingen uit het basispakket, waardoor iedereen min of meer gedwongen wordt zich aanvullend te verzekeren om nog recht te hebben op een vergoeding. Tel daar nog het eigen risico op van 350 euro, dan wordt het haast onbetaalbaar.

In 2013 zijn er wederom een aantal hulpmiddelen uit het basispakket geschrapt. Dit zijn de ‘eenvoudige’ hulpmiddelen als krukken en rollators. Het is de bedoeling dat u deze zelf koopt of huurt. Dat kan doorgaans bij een thuiszorgwinkel. Zijn deze hulpmiddelen door uw zorgverzekeraar opgenomen in een aanvullende verzekering, dan kunt u uiteraard zelf bepalen of u het nodig vindt om u extra te verzekeren.

Het kan zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft zodat u langer zelfstandig kunt blijven wonen, zoals bijvoorbeeld een rolstoel of traplift, dan kunt u deze via de gemeente verkrijgen. Deze hulpmiddelen worden dan betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Iedere gemeente heeft een informatieloket waar u meer informatie over de Wmo kunt krijgen.

Door de hoge kosten en de minimale vergoedingen is er steeds meer vraag naar tweedehands hulpmiddelen. Op internet zijn diverse sites te vinden waar u hulpmiddelen kunt aanschaffen die al eerder gebruikt zijn, een soort marktplaats of outlet voor medische hulpmiddelen. Vaak worden deze hulpmiddelen aangeboden door de kinderen van overleden ouders.